تمام پروژههای ساخت و ساز نیازی به گرفتن مجوز ساخت ندارد مانند اغلب موارد تعمیرات ، نوسازی و جایگزینیهای ساده که میتواند توسط پیمانکاران یا مالکین و بدون درخواست مجوز ساخت انجام شود اما مسلماَ برای پروژههایی که شامل اضافه کردن بنا یا تغییرات عمده در ساختار ساختمان باشد نیاز به گرفتن مجوز ساخت می باشد. اما توجه نمایید که ممکن است برخی از تغییراتی که برای بازسازی در بنا انجام می دهید مانند کار کردن بر روی خطوط گاز ، نیاز به تأییدیه متخصص ساخت و ساز دارد و انجام دادن آن توسط صاحبخانه ممنوع است و در صورت بروز مشکل باید به اداره گاز اطلاع داده شود. از آنجایی که مجوز ها برای هر منطقه بهصورت جداگانه با توجه به ان منطقه تدوین میشود بنابراین برای اطمینان از موارد مجوز باید به شهرداری منطقه خود مراجعه کرده و با آنها در ارتباط باشید. به عنوان مثال مناطقی هستند که حتی برای کوچکترین تغییرات ساخت مانند حیاط سازی ، باید مجوز گرفت.
شرکت سپهر عمران که یک شرکت ساختمان سازی به صورت کلی است و کلیه خدمات عمرانی از پیگیری صدور پروانه و مجوز ساختمان ، نقشه کشی و طراحی ساختمان ، بازسازی خانه های کلنگی تا تخریب و خاکبرداری ، سفت کاری و نازک کاری ، مقاوم سازی ساختمان و ... را جز فعالیت های خود می داند که در کنار این اقدامات طراحی و اجرای محوطه سازی باغ و ویلا را نیز جز خدمات خود قرار داده تا بتواند در امر زیبا سازی شهری گامی موثر بردارد.
در اولین مرحله از مراحل صدور پروانه ساختمان، ابتدا مالک یا شخصی که از مالک وکالت دارد به شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه نموده و درخواست خود را در این مراکز ثبت می نماید. مدارک لازم برای ثبت درخواست صدور پروانه ساختمان مالک در این مراکز شامل اصل و تصویر سند مالکیت، اصل و تصویر کارت شناسایی معتبر مثل کارت ملی یا شناسنامه و همچنین برگه تسویهحساب عوارض نوسازی و عوارض شهرداری سال جاری و سالهای پیشین می باشد که باید به شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر ارائه داده شود. در مرحله بعد مسئولان شهرداری از ملک بازدید می نمایند تا ابعاد ملک، عرض خیابان و بنای ساختمان و مجاورین بنا را بررسی کنند. از جمله مواردی که به این بازدید وابسته است صدور مجوز ساخت تعداد طبقههای جدید ساختمان بنا به متراژ می باشد. برای مثال اگر متراژ خانه از یک مقدار مشخصی کمتر باشد جواز ساختمان برای بیشتر از چهار طبقه صادر نخواهد شد.
در این مرحله کارشناسان طرح تفصیلی کاربری ملک را در طرح جامع و تفصیلی شهر مشخص مینمایند. در شهرهای بزرگ از جمله تهران طرح تفصیلی اجرا میشود. یعنی چنانچه در این بررسی مشخص شود که ملک مورد نظر در طرحی از طرحهای شهرداری قرار دارد باید با دقت بیشتری بررسی نمود که آیا ساخت و ساز بنا با پروژههای عمرانی منطقه تداخل دارد یا خیر. اگر تداخلی مشاهده شد باید مشخص شود که تراکم آن به چه میزان بوده و سپس اصلاحات لازم برای آن انجام گیرد.
بعد از انجام مراحل بازدید ، قسمت بر و کف، مورد کارشناسی و اظهارنظر قرار میگیرد و دستور تهیه نقشه به مالک صادر میشود. در دستور نقشه اطلاعاتی از قبیل ابعاد باقیمانده ملک پس از اصلاحات موردنظر شهرداری، مساحت زمین بعد از اصلاحات ، تعداد طبقات و مساحت هر طبقه ذکر میشود و اطلاعاتی از قبیل متراژ سند و عرضگذر تعیین میشود که در مرحله بعد این اطلاعات برای تهیه و طراحی نقشه به مهندس معمار ارجاع می شود تا گروه معماری، بر اساس دستور نقشه صادرشده ، ضوابط شهرداری و پس از هماهنگی با مهندس سازه، نقشه معماری بهینه ای طراحی نمایند که این طرح باید به لحاظ زیبایی ، متراژ، حداکثر پارکینگ در بهترین حالت ممکن ارائه شود. در نهایت نقشه طراحی شده برای بررسی باید به شهرداری یا دفاتر خدمات شهری ارسال شود . چنانچه نقشه نیاز به اصلاح داشت ، دفتر مهندسی ملزم به اصلاح نقشه بوده و پس از اصلاح مجدداً نقشه برای بررسی و تاًیید به دفاتر خدمات مهندسی ارجاع داده میشود.
بعد از رفع ایرادات نظارتی و نهایی شدن نقشه از سوی دفتر خدمات مذکور، نوبت به تعیین و محاسبه عوارض نوسازی و تخریب و همچنین عوارض شهرداری که بر اساس متراژهای موجود در هر طبقه و نوع کاربری ساختمان توسط واحد صدور پروانه ساختمان می رسد که باید توسط مالک به اداره پرداخت مالیات پرداخت شود. پس از پرداخت عوارض تخریب و نوسازی و دریافت تاًییدیه باید مدارک پیش نویس را تهیه نمود. به این ترتیب که مالک باید به دفاتر خدمات شهری مراجعه کند و فرم درخواست تعیین ناظر را ارائه نماید. مدارک پیشنویسی که باید توسط مالک تهیه و ارائه شود شامل برگه سبز مهره شده ۴ رشته شامل سازه، معماری، برق و مکانیک، برگه سبز یا سهمیه ناظر به همراه قرارداد مالک و ناظر، برگ تعهد رعایت اصلاحیه و تأییدیه نما، فایلهای نقشه سازه، برق و نقشه مکانیک، چک لیستهای مبحث ۱۹ و ۶ بارگذاری و زلزله، برگه تعهد مشاوره ژئوتکنیک و تأییدیه خاک می باشد. در نهایت برای معرفی ناظر از سوی دفتر خدماتی مذکور با مالک تماس گرفته می شود. بعد از تعیین ناظر، بین مالک و ناظر قراردادی بسته میشود.
پس از تایید نقشههای چهار رشته و تأییدیههای دفتر خدمات شهری نوبت به تأییدیه طرح تفصیلی بر و کف، تأییدیه رئیس صدور پروانه ساختمان، معاون شهرسازی و معماری و درنهایت تأییدیه شهردار می رسد که تمام این تأییدیهها بهصورت سیستمی انجام و درنتیجه پروانه ساختمان چاپ میشود.
حتما توجه نمایید که پروانه ساختمان ، از تاریخ صدور به مدت ۲ سال اعتبار دارد که می توان این مدت را تا ۲ سال دیگر هم تمدید نمود. مهلت اتمام عملیات ساختمانی هم برحسب متراژ و تعداد طبقات جدولی دارد . بهعنوان یک معیار کلی حدود ۴ سال در نظر گرفته می شود. چنانچه در حین ساخت به دلایل مختلف نقشه معماری دچار تغییر شود مجددا باید مراحلی مشابهی نظیر صدور پروانه اولیه طی شود تنها با این تفاوت که با عنوان پروانه تغییر نقشه در دفتر خدمات الکترونیک مربوطه تشکیل پرونده داده می شود و پروانه جدید صادر میگردد. در حین اجرا ممکن است برخلاف نقشه های مصوب عمل شود مثلا مازاد بر متراژ پروانه، اضافه بنا داشته باشیم. در این صورت مالک باید گواهی عدم خلاف را بگیرید و در صورت عدم تجاوز از مقادیر مجاز خلاف عوارض معادل آن اخذ و گواهی عدم خلاف آن صادر می شود. در غیر این صورت در کمیسیون ماده ۱۰۰ مطرح و معمولاً رای به تحقیق و تخریب داده می شود.
مساحت زیربنا ، کروکی و مساحت زمین
تعداد طبقات و مشخصات آن
نوع مالکیت
نوع اسکلت ساختمان
هویت مالک(مالک حقیقی یا حقوقی)
شماره پلاک ثبتی ملک
نام مهندس یا مهندسین ناظر
تاریخ صدور پروانه
وضع پارکینگ
پروانه ساختمان دارای انواعی هستند که جهت اخذ آنها باید به شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهری مراجعه کرد که عبارتند از:
پروانه ساختمانی (اراضی بایر یا باغات)
تخریب و نوسازی
تعویض مهندس
اضافه اشکوب
تغییر نقشه
توسعه بنا
تغییرات
تبدیل